ERP begrippen

Op deze website vindt u veel informatie over ERP. Als u nog niet zo thuis bent in deze materie, kan het u al snel gaan duizelen bij het zien van termen als ‘ERP systeem’, ‘ERP oplossing’ en ‘Cloud-based ERP’. Op deze pagina lichten we daarom voor u veel voorkomende begrippen uit:

Enterprise Resource Planning

ERP staat voor Enterprise Resource Planning; met een ERP systeem kan een organisatie belangrijke processen en functies in één overkoepelend systeem integreren.

ERP systeem

Het ERP systeem is de overkoepelende term voor een systeem dat de belangrijkste bedrijfsprocessen binnen uw bedrijf automatiseert en met elkaar integreert. Het ERP systeem wordt ook vaak ERP, ERP software, ERP oplossing of ERP programma genoemd, maar de betekenis ervan is gelijk. Op de pagina Wat is ERP vindt u meer informatie.

ERP module

Een ERP systeem wordt opgebouwd met modules; iedere module ondersteunt een bepaald onderdeel of afdeling binnen het bedrijf. De koppeling tussen de modules zorgt voor een centrale database die voor iedere werknemer vrij toegankelijk is. Bij de meeste ERP systemen zijn standaard vele honderden modules beschikbaar, zoals Customer Relationship Management, Human Resource Management en Projectmanagement.

Cloud-based ERP

Een cloud-based ERP betekent dat het ERP systeem op de server van de leverancier is geïnstalleerd. Door middel van een internetverbinding maakt uw organisatie hier verbinding mee. Het voordeel hiervan is dat de leverancier voor de updates en het onderhoud zorgt. De initiële kosten zijn hierdoor laag, maar daartegenover staan de relatief hoge maandelijkse kosten.

On-premise ERP

In tegenstelling tot een cloud-based ERP systeem wordt de software bij een on-premise ERP op uw servers geïnstalleerd. Hierdoor liggen de maandelijkse kosten lager, maar daar tegenover staat een hogere investering door bijvoorbeeld een noodzakelijke verbetering van de IT-infrastructuur.

Hybride ERP

Een hybride ERP – de naam zegt het al – is een combinatie van on-premise en cloud-bases ERP systemen. Doorgaans worden bij deze vorm van ERP software de cruciale bedrijfsprocessen vanaf de eigen servers gerund, terwijl minder cruciale functionaliteiten via de cloud geregeld worden.

Open source ERP

Net als bij andere open source programma’s is de broncode van dit ERP systeem openbaar. Omdat deze is vrijgegeven, kan iedereen met deze code werken. Het voordeel hiervan is dat er vele handige add-ons en plugins te downloaden zijn die bepaalde processen kunnen vergemakkelijken en versnellen.

Gesloten ERP software

Het tegenovergestelde van een open source ERP is de gesloten ERP software. De broncode is dan afgeschermd.

ERP pakket

Een ERP pakket is software waarmee de data en informatie van verschillende afdelingen binnen een organisatie gecentraliseerd en geïntegreerd kan worden. Met een Enterprise Resource Planning (ERP) worden bedrijfsprocessen geautomatiseerd. Dit draagt bij aan de efficiëntie en kostenverlaging binnen de organisatie. Het juiste ERP pakket selecteren is echter niet gemakkelijk, omdat er vandaag de dag honderden aanbieders zijn. Welk softwarepakket voor uw organisatie geschikt is, hangt dan ook af van diverse factoren.