ERP-software voor de: discrete productie

Discrete productie is de productie van nieuwe producten die van grondstoffen zijn gemaakt. Een aantal voorbeelden zijn automobielindustrie, machinebouw en fabrieksbouw. Procesgeoriënteerde productiebedrijven zijn daarentegen vooral te vinden in de chemische industrie of in de olie-industrie. Hier worden geen nieuwe producten gemaakt, maar eerder de verwerking of productie van grondstoffen.

Lees hier alles over ERP-software voor de discrete productie

3 soorten discrete productie

Discrete productie kan worden onderverdeeld in drie segmenten: massaproductie, serieproductie en projectmatige productie.

Enkele productie

De enkele productie is de variant die de meeste middelen in beslag neemt. Bedrijven die op dit gebied actief zijn, produceren onder andere producten op basis van individuele klantverzoeken en is elk vervaardigd onderdeel uniek. Dienovereenkomstig kan er veel tijd overheen gaan vanaf planning tot ontwikkeling tot het eindproduct. Dit betekent op zijn beurt ook dat bestellingen dienovereenkomstig moeten worden voorgefinancierd voordat ze inkomsten genereren.

Serieproductie

Serieproductie heeft op zijn beurt, zoals de naam al doet vermoeden, betrekking op de meervoudige productie van een en hetzelfde product. Dit gestandaardiseerde product wordt daarom "in serie" vervaardigd, zoals auto's of standaardmachines.

Projectmatige productie

De projectmatige productie betreft producten met een zekere gedeeltelijke individualisering. Na hun productie vertegenwoordigen deze producten bijvoorbeeld delen van een volledige module. Een goed voorbeeld zijn keukens of kleppen.

ERP-vereisten voor discrete productie

De generieke term discrete productie verbergt een groot aantal zeer verschillend opererende bedrijven. De eisen die bedrijven aan een ERP-systeem stellen, zijn individueel, omdat een adequaat ERP-systeem bestaande bedrijfsprocessen volledig in kaart moet kunnen brengen zonder ze aan het systeem aan te passen.

Bovendien worstelt de Europese maakindustrie steeds meer met het feit dat in veel gevallen de productie buiten de Europese Unie in veel gevallen aantrekkelijker lijkt om financiële redenen. Klanten willen hoogwaardige, soms individuele producten tegen de laagst mogelijke prijzen. Om hiermee om te kunnen gaan, is het cruciaal voor bedrijven die zich specialiseren in discrete productie om een ERP-systeem te gebruiken dat aan individuele eisen voldoet en bedrijfsprocessen optimaal in kaart brengt.

Daarbij komt de immense druk om te innoveren waaraan bedrijven op het gebied van discrete productie worden blootgesteld.

"Innoveren of sterven" - een concept waar velen nu bekend mee zouden moeten zijn. In tijden van digitale transformatie staan bedrijven onder enorme druk om zichzelf en hun producten voortdurend opnieuw uit te vinden. Het gaat niet om het wiel opnieuw uitvinden, maar om bestaande producten met digitale technologie een beslissende meerwaarde te bieden. Als bedrijven zich verzetten tegen deze digitale vooruitgang, lopen ze het risico hun verbinding te verliezen en daarmee hun positie in de markt.

ERP-modules voor discrete productie

Hoewel de vereisten voor een geschikt ERP-systeem natuurlijk afhankelijk zijn van het segment van discrete productie en van andere individuele factoren, zijn er enkele die bijna alle bedrijven in discrete productie gemeen hebben. Deze worden hieronder besproken.

Magazijnbeheer in ERP

In het hart van de interne IT-structuur van het bedrijf moet een geschikt ERP-systeem voor discrete productie in staat zijn om de magazijnprocessen in kaart te brengen. Magazijnbeheer is namelijk verbonden met verschillende interne bedrijfsgebieden. De gegevens en processen die in het ERP moeten worden opgenomen omvatten onder andere voorraadniveaus (idealiter in real-time), automatisering van het bestelproces en een basisoriëntatie in het magazijn (welk artikel kan waar worden gevonden?).

In het ideale geval moeten de gegevens ook op verschillende locaties kunnen worden toegewezen of gewijzigd. Dit geeft gebruikers een compleet overzicht van de gehele inventaris en, bijvoorbeeld, in geval van knelpunten, de mogelijkheid om goederen van een andere locatie aan te vragen voor overbrugging.

Productie in het ERP-systeem

Het productieproces vormt de kern van een bedrijf in de discrete productie. Een geschikt ERP-systeem voor dit gebied moet daarom productieprocessen optimaliseren. Dit gebied omvat onder andere functionaliteiten voor productieplanning en -besturing, productlevenscyclusbeheer, een productconfigurator en de real-time registratie van productiegegevens die bijvoorbeeld relevant zijn voor orderverwerking. Welke gegevens in detail moeten worden vastgelegd en wat de processen moeten zijn die het ERP moet vertegenwoordigen, hangt natuurlijk af van de vraag of het om eenmalige productie, serieproductie of projectmatige productie gaat.

Logistiek voor discrete productie

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in discrete productie maken vaak deel uit van een supply chain. Om te kunnen handelen en vooruit te plannen, moet het bedrijf zijn eigen processen goed onder controle hebben en transparant communiceren met klanten en leveranciers.

Een ERP-systeem kan de communicatie vereenvoudigen doordat processen en processtappen kunnen worden geautomatiseerd. Het gebruik van digitale werkorders in ERP elimineert bijvoorbeeld het handmatig invoeren, verwerken en vervolgens archiveren van werkorders. Dit vereenvoudigt ook het werk van gebruikers bij inkoop en verkoop. Op dit gebied is de integratie van een CRM-systeem in het IT-landschap ook geschikt.

Boekhouding in discrete productie

Boekhoudsoftware is standaard geïntegreerd in het ERP-systeem voor naadloze gegevensuitwisseling. Er zijn echter ook aanvullende vereisten in productie-installaties. De software moet er onder andere voor zorgen dat onafgemaakte producten ook op de juiste manier kunnen worden geboekt.

Voor volledige documentatie van de producten moet het ERP-systeem altijd werken met serienummers en batchnummers.